productielijn friet met warmteinstallatie en koelinstallatie equans refrigeration
Uitfaseren van R22

Regels en mogelijkheden

Wat zijn de regels rondom het uitfaseren van het koudemiddel R22 en wat betekent dit voor jou?

Wat zijn de regels rond R22?

Volgens de Europese wetgeving (verordening Ozonlaagafbrekende stoffen – EG 1005/2009) is R22 koudemiddel in jouw koelinstallatie niet verboden. Wel verboden is ‘het gebruik’ voor nieuwbouw en servicedoeleinden (Artikel 3). Het na- en bijvullen van installaties met R22 koudemiddel valt onder het gebruik en is daarmee verboden.

Dit betekent dat bestaande R22 installaties mogen doordraaien, maar er geen handelingen met het koudemiddel buiten de installatie mogen plaatsvinden. Bij een lekkage dreigt jouw installatie dus langdurig uit te vallen. Hiermee kan de continuïteit van jouw bedrijfsproces in gevaar komen. De koudemiddelen R401A, R402A, R408 en R409A zijn mengsels en bevatten naast HFK’s ook R22. Daarmee vallen deze mengsels onder dezelfde regels als voor R22.

Equans Refrigeration F-gas wetgeving koelen zonder opwarmen kaft

Je bedrijfsvoering veiligstellen? Benut de mogelijkheden om synthetische koudemiddelen uit te faseren.

Vraag het gratis kennisdocument aan

Hoe kan ik koudemiddel R22 uitfaseren?

Heb je een koelinstallatie die gekoeld wordt met R22 of R12, dan kun je kiezen voor doordraaien, een drop-in, ombouw of nieuwbouw. Voor het maken van de juiste keuze is het van belang om een aantal factoren mee te nemen in de overweging. Denk aan de leeftijd, het aantal, de staat van het onderhoud en de koelcapaciteit van jouw installaties.

Optie 1 bij uitfaseren R22

Doordraaien met bestaande installatie

Betrouwbare en goed onderhouden installaties zonder lekkage kunnen blijven doordraaien. Het blijft toegestaan om jouw R22 koelinstallatie te repareren en componenten te vervangen. Voorwaarde is wel dat het R22 koudemiddel in de installatie aanwezig blijft. Ook blijven de wettelijke inspecties verplicht voor R22 installaties.

Wat niet is toegestaan is het tijdelijk afpompen van het koudemiddel. Reparaties waarbij het afpompen van R22 noodzakelijk is, mogen niet meer worden uitgevoerd. Het bijvullen met R22 is eveneens verboden.

Is koeling cruciaal voor jouw bedrijfsproces? Dan is doordraaien met de installatie minder geschikt. Bij een lekkage dreigt de installatie namelijk langdurig uit te vallen, omdat sinds 1 januari 2015 een verbod geldt op het bijvullen van koelinstallaties met R22. Kies je voor dit scenario, laat jouw koelinstallatie dan regelmatig controleren.

Optie 2 bij uitfaseren R22

Drop-in

schroefcompressoren gekoppeld aan elektromotor van een condensdrooginstallatie

Bij een drop-in wordt R22 afgepompt en vervangen door een alternatief koudemiddel of wordt er bijgevuld met een alternatief koudemiddel. Dit scenario is geschikt voor installaties die jonger zijn dan 10 jaar en al zijn voorbereid op gebruik van een synthetisch koudemiddel. Nadelen van een drop-in zijn een verminderde koelcapaciteit, een stijgend energieverbruik en een verkorting van de levensduur van de installatie. In veel gevallen is een drop-in daarom minder geschikt als blijvende oplossing.

Optie 3 bij uitfaseren R22

Ombouwen van bestaande installatie

Het is mogelijk om jouw R22-installatie geschikt te maken voor een alternatief koudemiddel. Ook koeling met natuurlijke koudemiddelen wordt dan mogelijk. In dat geval vervangen we een aantal componenten. Dit scenario past bij grote, goed onderhouden industriële koelinstallaties, bijvoorbeeld in de scheepvaart. In aangepaste vorm kun je nog jaren doordraaien, waardoor vervroegde hoge investeringen niet nodig zijn.

Optie 3 bij uitfaseren R22

Nieuwbouw of vervanging

Het vervangen van R22 door natuurlijke koudemiddelen in jouw koelinstallatie is een duurzame oplossing. Steeds meer nieuwe koelinstallaties draaien op natuurlijke koudemiddelen als CO2, propaan, butaan of ammoniak. Deze oplossingen zijn milieuvriendelijk en zeer energiezuinig. Hiermee voldoe je ook op lange termijn aan de wetgeving. Daarnaast kun je als ondernemer profiteren van aantrekkelijke fiscale regelingen. Diverse ondernemers hebben hier aanmerkelijke financiële besparingen mee gerealiseerd.

Toezicht en handhaving

Houd er rekening mee dat de overheid een bezoek kan brengen aan jouw bedrijf voor een inspectie van de R22-koelinstallatie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt toezicht op de naleving van de wetgeving. En bezoekt bedrijven met R22-koelinstallaties om te controleren of de wettelijk voorgeschreven lekdichtheidscontroles worden nageleefd. Het ILT controleert ook op het bij- en navullen van R22-installaties. Volgens de wet ben je verplicht om medewerking te verlenen aan inspecties van de ILT.

Klantcase

Heemskerk koelt met ammoniak

drie mannen staan in een productiehal in de food and beverage sector naast een lopende band met convenience sector producten en bekijken een verpakt product

Ben je benieuwd hoe onze koeltechniek met natuurlijke koudemiddelen zich dagelijks in de praktijk bewijst? Lees dan de klantcase van Heemskerk fresh & easy. Voor het groentebewerkingsbedrijf vervingen we de freon koelinstallatie door een koudecentrale met ammoniak als koudemiddel en CO2 en glycol als koudedragers. Het resultaat: een dubbele koelcapaciteit en forse energiebesparing.

Werkwijze

Hoe wij aan de slag gaan

Wensen bespreken
Tijdens de kennismaking bespreken we graag jouw wensen. Wat wil je koelen en/of verwarmen? En wat zijn de specifieke wensen voor jouw product of productieproces?
Concept ontwerpen
We maken een conceptontwerp van de installatie, inclusief kostenraming. Daarbij houden we rekening met de capaciteit, het energieverbruik, het onderhoud en de veiligheid.
Concept bespreken
Heb je het conceptontwerp bekeken? Dan bespreken we het voorstel graag met je. Is de indeling van de ruimte naar wens? Is de capaciteit van de installatie voldoende? Of zijn er aanpassingen nodig?
Offerte opstellen
Zodra we weten welke aanpassingen nodig zijn gaan we aan de slag met het definitieve ontwerp en de engineering. Het definitieve voorstel en de offerte komen we persoonlijk toelichten.
Project uitvoeren
Ben je akkoord met de offerte? Dan gaan het we project uitvoeren, samen met de projectleiders, werkvoorbereiders, installateurs, monteurs en eventuele andere betrokkenen. Uiteraard communiceren we wanneer we wat gaan doen.
Installaties onderhouden
Na oplevering van het project staan we je graag bij om de installaties in topvorm te houden. Met onze all-in-onderhoudsservice waarborgen we het productieproces, de productkwaliteit en de veiligheid in jouw bedrijf.
Neem contact op

Kunnen we je helpen?

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.