Mogelijk zijn het de goede resultaten bij diverse uien- en aardappeltelers die de technologie hebben geïmplementeerd. Of het zijn de conclusies uit de Gewastour, waarbij het online medium uien en aardappelen op verschillende Nederlandse percelen volgde. Wat de reden ook is, de condensdroogtechnologie blijft niet onopgemerkt.
24 uur per dag drogen
In het interview met Boer en Business deelt Marcel Bennink, projectleider bij Equans, zijn ervaringen. “Inmiddels heeft Equans al diverse uien- en aardappelbewaringen met condensdroogtechnologie met succes uitgerust. Door de techniek kan het product 24 uur per dag gedroogd en gekoeld worden zonder daarbij onbetrouwbare buitenlucht te gebruiken.”
Buitenlucht elimineren
Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat het lang bewaren van bijvoorbeeld uien kwaliteitsverlies oplevert. Dankzij condensdrogen hebben akkerbouwers daar geen last meer van.
Juist door het elimineren van de buitenlucht kunnen zij secuur sturen op de ideale droog- en bewaarcondities. Zonder gasverbruik en met minder CO2-uitstoot. Daarmee is het mogelijk om tweemaal zo snel uien te drogen, uien en aardappelen tijdens de bewaring op kwaliteit te houden en op jaarbasis meer dan 80% energie besparen. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar bovenal voor de akkerbouwers zelf, zo bevestigt ook uienproducent Roger Custers.
Meerwaarde creëren
Tijdens de Gewastour berichtte de website over innovatieve aanpakken uit het veld, waaronder de condensdroogtechnologie van Equans. De afsluitende conclusie: “Het bewaren van producten kan beter, door een constant klimaat te bieden met een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Met condensdroogtechnologie is het mogelijk om meerwaarde te creëren.”
Bekijk de volledige interviews met Marcel Bennink: