Vlak voor het nieuwe bewaarseizoen heeft Equans de multifunctionele bewaarcellen van Jan Goense voorzien van een CO2-koelinstallatie. De installatie zorgt ervoor dat knolselderij, winterpeen, uien en aardappelen in optimale condities kunnen drogen en rusten. De akkerbouwer uit Noordwelle gaat hierdoor met een gerust hart het bewaarseizoen in. De CO2-installatie is energiezuiniger, veiliger voor zijn producten én voorbereid op de toekomst.
Voor zijn nieuwe bewaarcellen zocht Goense een energiezuinige koelinstallatie die draait op een natuurlijk koudemiddel. De akkerbouwer was al in gesprek met twee andere bedrijven toen Frank Vanaert, projectleider bij Equans, hem belde. “Eigenlijk had ik geen behoefte om met nog een aanbieder in gesprek te gaan, maar het gevoel was meteen goed”, zegt Goense. “Frank wist waar hij het over had. Waar de concurrenten de eerste CO2-koelinstallatie nog moesten bouwen, had Equans er sinds 2013 al veel ervaring mee opgedaan. Bovendien lag de offerte de volgende dag al op tafel. De vent maakt de tent.”
Voor Vanaert was de keuze voor CO2 niet meer dan logisch: “Het natuurlijke koudemiddel CO2 staat volop in de belangstelling. Synthetische koudemiddelen worden de komende jaren uitgefaseerd. Hoe schaarser deze middelen worden, hoe hoger de prijs.”
1300 kisten koel houden
Equans sloot de multifunctionele bewaarruimten van Goense in december 2017 aan op de nieuwe, mechanische koelinstallatie. Vlak daarna gingen de eerste landbouwproducten de bewaring in. Waar de 2 verdampers in de ene bewaarcel zo’n 600 opeengestapelde kisten met 720 ton knolselderij koelhouden, is de capaciteit van de 3 verdampers in de andere bewaarcel nog groter. Daar geniet 960 ton knolselderij in 800 kisten van de stabiele omgeving. Tegelijkertijd is de installatie geschikt om nog 2 koelcellen toe te voegen. Handig voor als Goense zijn bewaarcapaciteit wil uitbreiden.
“Dankzij de mechanische koeling kan ik koelen zonder gebruik te maken van de buitenlucht. Dat wordt in de landbouw steeds belangrijker, omdat we vaker te maken hebben met periodes met te warme buitenlucht. Het is nu winter, maar 10°C. Ik ben blij dat ik daar niet meer mee hoef te koelen. Ik had mijn producten dan onder mijn neus zien uitdrogen”, zegt Goense. “Nu kan ik sturen op optimale condities. Bij het inkoelen vraag ik om een hoge koelcapaciteit. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren om bacteriën te doden. Tijdens de bewaring is een zekere temperatuur- en vochtbeheersing cruciaal. Vooral knolselderij en winterpeen gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid.”
En het energieverbruik? Vanaert: “CO2 staat garant voor een hoog rendement en een laag energieverbruik. In de praktijk moet de installatie zich nog bewijzen. Maar berekeningen laten zien dat het verbruik 20 tot 25% lager zal zijn dan bij een installatie met een chemisch koudemiddel. Dat is dan ook de reden dat Goense aanspraak maakte op de Energie-investeringsaftrek, een fiscaal voordeel waarbij hij een groot deel van de investering mag aftrekken van de winst. Feit is dat de installatie zeer zuinig werkt bij een temperatuur onder de 15°C. En aangezien de bewaarperiode van landbouwproducten precies in de koudere winterperiode ligt, gaat Goense daar ongetwijfeld zijn voordeel mee doen.”