Condensation drying

Agroproducten energieneutraal bewaren

Met een condensdroger kun je gewassen energieneutraal drogen en bewaren en ben je verzekerd van maximale productkwaliteit. Met of zonder buitenluikregeling. En de optie om producten te verwarmen.

Wat is condensdrogen?

Equans heeft een uitmuntende manier van drogen en bewaren ontwikkeld voor uien en andere akkerbouwproducten. Een oplossing waarmee je niet langer afhankelijk bent van slechte weersomstandigheden en dure kiemremmers, en waarmee je CO2-neutraal kunt ondernemen: condensdrogen. Wat het jou oplevert? Behoud van de productkwaliteit, minimaal gewichtsverlies en fors lagere (tot wel 80%) energiekosten. Oftewel, meer winst.

Hoe werkt condensdrogen?

De condensdrooginstallatie is feitelijk een koude- en warmteinstallatie in één. Dat maakt deze technologie uniek. Hiermee breng je de lucht in de bewaarruimte tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en producten als ui, gember, kool en knoflook drogen. De warmte die vrijkomt bij het koelproces kun je weer nuttig gebruiken. Gekoelde lucht kan nauwelijks vocht opnemen. Door de lucht te verwarmen met de vrijgekomen warmte, neemt de lucht weer vocht op. Is er voldoende vocht uit het product verdampt, dan kun je de producten ook nog eens opwarmen voor de bestrijding van ziektes.

Equans Kennisdocument Condensdrogen afbeelding kaft

Grip op de condities bij het drogen, verwarmen en bewaren van uien? Kies voor condensdrogen.

Vraag het gratis kennisdocument aan

Energie-efficiënt en CO2-neutraal

Waar de energiezuinige warmtepomp met de vrijgekomen warmte uit het koelproces (of droogproces) producten opwarmt of op temperatuur houdt, wekken zonnepanelen de fractie aan energie die daarvoor nodig is op. Zo bereik je de maximaal haalbare energie-efficiëntie en kun je CO2-neutraal of zelfs energiepositief opslaan en bewaren.

Slimme besturing

Het gehele condensdroogsysteem wordt bestuurd door een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem. Dat kun je zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone bedienen en contoleren. Condensdrogen kun je zowel mét als zonder buitenluiken toepassen. De luikbesturing is zo verfijnd dat je gunstige buitenluchtcondities kunt benutten en die kunt combineren met de droogcapaciteit van de condensdroger. De slimme besturing stuurt de luiken en stuwventilatoren uiterst nauwkeurig aan. Wil je de buitenlucht even niet gebruiken, dan schakelt het systeem automatisch over op een gesloten omgeving. Zo profiteer je van het beste van beide werelden.

Bart Nemegheer staat lachend voor logo Aardappelhoeve
“Ik kan elke collega-teler een condensdrooginstallatie aanbevelen.”
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve

Voorkomt kwaliteitsverlies

De behoefte aan gecontroleerd drogen en bewaren komt voort uit kwaliteitsverliezen en hoge energiekosten die met conventionele bewaarmethoden gepaard gaan. Voorheen was je als akkerbouwer afhankelijk van de buitenlucht om geoogste gewassen te drogen en koelen. De kwaliteit van de buitenlucht voldoet echter vrijwel nooit aan de eisen om de productkwaliteit te borgen. Daar komt bij dat klimaatverandering zorgt voor te veel fluctuaties in buitenluchtcondities.

Voorkomt hoge kosten

Bij een conventionele bewaring kun je dit oplossen door de buitenlucht te verwarmen met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost echter veel gas, met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik. Akkerbouwproducten drogen en bewaren op de conventionele manier kost dus veel geld, is belastend voor het milieu en leidt tot kwaliteitsverlies. Dankzij condensdrogen heb je daar geen last meer van, omdat je geen buitenlucht en gaskachels meer nodig hebt. Zijn de buitenluchtcondities toch gunstig, dan kun je die benutten door simpelweg de luiken te openen.

vader en zoon Van Oorschot uit Achthuizen staan voor hun loods
“De condensdroger werkt gewoon goed.”
Kees van Oorschot
Agrarisch handels- en wasbedrijf Van Oorschot

Bestaande techniek, hernieuwd toegepast

De hoogwaardige manier van drogen en bewaren is niet nieuw. In kaaspakhuizen en klimaatkamers gebruiken we de condensdroogtechnologie al jaren. De resultaten in die branche hebben ons aan het denken gezet en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een doeltreffende aanpak voor de landbouw en het opslaan van gewassen als uien en aardappelen. Onze rijke ervaring in diverse branches helpt ons innovatieve stappen te blijven zetten. Het inspireert ons om technieken die elders goed werken door te vertalen naar andere markten. Het condensdrogen van gewassen is daar een mooi voorbeeld van.

Meerdere toepassingen mogelijk

We hebben het condensdroogsysteem eerst ontwikkelt en succesvol toegepast voor het drogen en bewaren van uien. Inmiddels is de technologie doorontwikkeld, waardoor akkerbouwers er ook van kunnen profiteren bij de bewaring van zoete aardappelen, bloembollen, gember, kool, knoflook en valeriaan. Voor aardappeltelers is het een interessante oplossing om aardappelen die heel nat van het land komen te drogen.

De resultaten van condensdrogen

Sinds de introductie van condensdrogen groeit de animo onder akkerbouwers. Inmiddels draaien tientallen installaties in Nederland en daarbuiten. Telers zijn zeer enthousiast, omdat ze met condensdrogen veel meer controle over het product hebben tijdens de droog- en bewaarfase. Akkerbouwers kunnen producten daardoor langer op kwaliteit bewaren en beter inspelen op marktomstandigheden. Ook aan het eind van het seizoen zijn de marges op het product nog goed.

Bekroond met duurzaamheidslabel

Onze condensdroogtechniek is bekroond met het Solar Impulse Efficient Solutions Label. Hiermee mag het zich één van de 1.000 schone oplossingen ter wereld noemen die het milieu beschermt en zich snel terugverdient. Het heeft immers een aantoonbare positieve impact op het milieu en is een rendabele klantoplossing.

Methodology

How we operate

Discussing your requirements
During the introduction we will discuss you requirements. What do you need to cool and/or heat? What are the specific requirements for your product of production process?
Concept designs
We prepare a conceptual design and cost estimates of the installation. We take into account capacity, energy consumption, maintenance and safety.
Discuss the concept
Have you seen the concept? Then we would like to discuss the proposal with you. Does the layout meet your expectations? Is the capacity of the equipment sufficient? Are the any adjustments needed?
Drawing up a quotation
Once we know what modifications are required, we start working on the final design and the engineering required. We will visit you to explain the final proposal and provide you with the quotation in person.
Carrying out the project
Are you in agreement with the quotation? Then, we will plan and execute the project with the project managers, planners, technicians, mechanics and anyone else involved. Of course, we will communicate all our plans and who is responsible for what.
Maintenance of the installation
After the project is complete, we can assist you in keeping your equipment in optimal condition. Our comprehensive maintenance service ensures the quality and safety of your production process.
Contact us

Can we help you?

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.