Gebruik restwarmte uit machines en processen
Koel- en vriessystemen, opslagplaatsen of verwarmingsprocessen genereren restwarmte die je kunt hergebruiken voor andere doeleinden. Om deze restwarmte slim te benutten kies je voor warmteterugwinning met een industriële warmtepomp. Dat is niet alleen duurzamer, maar levert je ook tienduizenden euro’s besparing op.
Het energieverbruik terugdringen? Benut restwarmte voor jouw warmtevraag.
Vraag het gratis kennisdocument aanWat is een industriële warmtepomp?
Een industriële warmtepomp onttrekt warmte die vrijkomt bij machines en processen en brengt deze restwarmte naar een hogere temperatuur van 80 tot 90°C. Warmte die voorheen verloren ging kun je hierdoor toch inzetten bij industriële processen. Denk aan de verwarming van water of ruimten, maar ook aan processen die om hogere temperaturen vragen zoals blancheren en pasteuriseren.
Hoge COP
Om de temperatuurlift te realiseren heeft een warmtepomp slechts 25% elektrische energie nodig. Met 1 deel elektrische energie kan de machine dus 4 delen energie opwekken. Warmtepompen hebben daardoor een hoge Coefficient of Performance (COP): de verhouding tussen de hoeveelheid geleverde energie en de hoeveelheid energie voor de aandrijving van de warmtepomp.
Hoogwaardige warmte zonder gas
Met een industriële warmtepomp haal je het meeste rendement uit restwarmte, bovendien op duurzame wijze. Je kunt zo hoogwaardige warmte genereren zonder aardgas, wat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Ook waarborg je hiermee de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bedrijven die nog wel warmte genereren met gas zijn daar niet zeker van, vanwege de stijgende gasprijzen en de onzekere beschikbaarheid van gas. Dat maakt een industriële warmtepomp onmisbaar voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie.
Ben je benieuwd hoe onze warmtepomp zich dagelijks in de praktijk bewijst? Lees dan de klantcase van Zwanenberg Food Group. Bij deze opdrachtgever vervingen we een stoomketel door een industriële warmtepomp. Dat leverde een energiebesparing op van 95%. Daarmee was de warmtepomp binnen 3 jaar terugverdiend door besparingen op de energiekosten.
Industriële warmtepomp op maat
Welke type warmtepomp je kiest, hangt onder meer af van het type warmtebron (vloeistofstroom of condensatieproces), het type afgiftesysteem (vloeistof, gas of kokende vloeistof) en de benodigde temperatuurlift. Daarom installeren we altijd een industriële warmtepomp op maat. Wij onderzoeken wat de meest optimale manier is om een warmtepomp in jouw bedrijf te integreren, zodat je deze in mum van tijd terugverdient. Eén ding is zeker: na ingebruikname bespaar je meteen op de energiekosten.
Voordelen van industriële warmtepomp
- Lagere energiekosten
- Minder CO2-uitstoot
- Duurzamere productie
- Breed inzetbaar
- Warmte genereren zonder gas
- Restwarmte slim hergebruiken
Terugverdientijd industriële warmtepomp
Een investering in een industriële warmtepomp verdient zich snel terug. De vuistregel is: hoe meer draaiuren, des te eerder je de investering terugverdient. De warmtepomp bij onze opdrachtgever Zwanenberg Food Group was binnen 3 jaar terugverdiend door besparingen op de energiekosten. Ook de warmtepomp van Unilever had een terugverdientijd van 3 jaar. Daar vervingen we de stoomketel door een warmtepomp, waarmee het bedrijf bespaarde op de energiekosten en duurzamer is gaan produceren.
Vraag naar jouw mogelijke besparing
Wil je ook hoogwaardige warmte genereren met een industriële warmtepomp? Dan kunnen wij vrijblijvend een energiescan maken. Dat is een berekening van de mogelijke energiebesparing met een warmtepomp in jouw bedrijf. Hoe eerder je een warmtepomp laat installeren, hoe meer je bespaart op energiekosten.