Chrysantenkweker Janssen Maasbree vernieuwde het kassencomplex in 2013. De totale teeltcapaciteit werd uitgebreid met vijf hectare chrysanten. Dat betekende extra werk voor de koelcel. Goed gekoelde chrysanten zijn het geheim achter het exportsucces. Janssen Maasbree koos voor nieuwe koeltechnologie op basis van CO2.
“Een betere oplossing dan koeling met CO2 hadden we niet kunnen vinden”, vertelt eigenaar Theo Dirkx van Janssen Maasbree. “Binnen enkele minuten is de koelcel op temperatuur.” “De nieuwe koelcel koelt onze chrysanten moeiteloos. Dit betekent dat wij kunnen garanderen dat de bloemen hun topkwaliteit behouden tijdens het vervoer. Het behoud van een uitstekende kwaliteit is van groot belang voor Janssen Maasbree Flowers. We leveren veel in Oost Europa, de reistijd is lang en de vraag wordt steeds groter. Aan die vraag kunnen we nu voldoen.”
Afgelopen najaar breidde het bedrijf de productiecapaciteit uit met vijf hectare aan kassen, bijna een verdubbeling. Twaalfduizend vierkante meter kassengebied heeft Janssen Maasbree nu in gebruik, verspreid over drie vestigingen. Jaarlijks worden hier dertig miljoen chrysanten gesneden. De beste bloemen worden tot bossen gepakt en worden opgeslagen in de koelcel. Via veilingen in Aalsmeer, Rijnsburg en Duitsland vinden ze hun weg naar buitenlandse bestemmingen.
Meer bloemen betekende ook meer koelcapaciteit, legt Dirkx uit. “Onze koelcel werd te klein. We hadden meer volume nodig om de kwaliteit van onze bloemen te borgen. De ideale bewaartemperatuur voor chrysanten is rond de vier graden. Hoe sneller wij deze temperatuur bereiken, hoe beter de kwaliteit behouden blijft.”
De noodzakelijke investering in extra koelcapaciteit bood Janssen Maasbree een prachtige kans om de toch al milieuvriendelijke productiemethode verder te verduurzamen. Het bedrijf gebruikt zogenaamde Groen Label Kassen, een label dat staat voor kweken in kassen met een lage milieubelasting. Door te investeren in schone koeltechnologie kon Janssen Maasbree ook gebruikmaken van subsidies zoals de energie-investeringsaftrek, de EIA. Dirkx: “Equans heeft ons de technische onderbouwing geleverd voor bij de subsidieaanvraag en vragen van de fiscus beantwoord. Dat was heel belangrijk voor ons.”
Duurzaamheid, zo heeft Dirkx gemerkt, wordt ook steeds belangrijker in de markt. “We krijgen steeds meer vragen naar de omstandigheden waaronder onze bloemen worden gekweekt. Daar komt bij dat ieder jaar de regels over duurzaamheid strenger worden. Dat is goed, want het dwingt ons ondernemers om te innoveren.”
Janssen Maasbree stopte met de vertrouwde koeltechnologie. Die is gebaseerd op het koudemiddel R22, dat in 2015 verboden wordt. De chrysantenkweker koos voor nieuwe, schone koeltechnologie, gebaseerd op het koudemiddel CO2. Met deze keuze loopt Janssen Maasbree voorop in de sector.
Janssen wilde graag een energie-efficiënte koelinstallatie met een sterke inkoelcapaciteit, maar met een korte terugverdientijd. Tot op heden was duurzame koeltechniek voor relatieve kleine koelinstallaties minder rendabel. Equans heeft samen met Janssen de stap genomen om hierin te investeren. “CO2 wordt vooral toegepast in koelcellen in supermarkten”, weet Dirkx. “Wij wilden graag onderzoeken of CO2 een goede oplossing zou zijn voor ons bedrijf en voor onze vraag om meer koelcapaciteit. We hebben Equans gevraagd om een voorstel te maken voor nieuwe installaties met CO2.” Het was Equans die hem hielp om deze nieuwe koeltechnologie met succes te implementeren. Binnen enkele minuten bereikte de koelcel de juiste temperatuur. “Dit komt niet alleen de kwaliteit van ons product ten goede, we zijn ook duurzamer geworden.”