Wat is het verschil tussen condensdrogen en mechanisch koelen?

Een toelichting van onze bewaarspecialist

Met condensdrogen en mechanisch koelen kun je gewassen langer op kwaliteit bewaren, met minder of zelfs zonder kiemremmers. Beide systemen zijn nagenoeg identiek qua duurzaamheid en energie-efficiëntie. Een inzicht in de verschillen en mogelijkheden door Equans’ bewaarspecialist Henk Tebben.

Wel of niet verwarmen

“Zowel intelligente mechanische koeling als condensdrogen biedt stabiele bewaarcondities. Een computer meet voortdurend de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2 in de bewaarruimte. En stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma vervolgens af op de koelvraag van het product. Zo zijn de verschillende fases van het bewaarproces volledig onder controle. Echter, bij condensdrogen kun je de warmte die vrijkomt bij het koelproces weer nuttig gebruiken; door de lucht hiermee te verwarmen neemt deze weer vocht op en drogen producten sneller. Ook is het met condensdrogen mogelijk om de producten te verwarmen voor de bestrijding van ziektes. Een warmtepomp gebruikt de warmte die vrijkomt bij het koelen (drogen) dan om de gewassen op te warmen of op temperatuur te houden.”

Productafhankelijk

“Of je als teler kiest voor de ene of de andere bewaartechniek hangt dus af van of je wilt verwarmen of niet. Bepalend daarbij is de productsoort. Kan vocht in het product via een groot oppervlak verdampen, zoals bij peen, prei en aardappel, dan heb je voldoende aan een mechanische koeling. Bij een product waarbij vocht via een klein oppervlak verdampt moet je de energiestroom op gang brengen. In dat geval is condensdrogen een verstandigere keuze. Denk aan een ui die alleen via het halsje droogt. Of aan knoflook en gember. Tegelijkertijd is condensdrogen ook interessant voor zoete aardappelen. Die hebben 28°C nodig om te fermenteren, dus zoet te worden. De bewaring daarna vraagt om 14°C, om de suikers intact te houden.”

Met of zonder buitenluiken

“Ook doorslaggevend is jouw wens om de buitenlucht wel of niet te gebruiken. Beide systemen kunnen volledig zonder buitenlucht werken. Gunstig, omdat eventuele kiemremmers in een gesloten bewaring binnen blijven en niet vervliegen. Echter kan condensdrogen ook mét buitenluiken worden toegepast. Door onze verfijnde luikbesturing kun je gunstige buitencondities benutten en combineren met de droogcapaciteit van de condensdroger. De slimme besturing kan de luiken en stuwventilatoren uiterst nauwkeurig aansturen. Zijn de buitenluchtcondities ongunstig, dan schakelt het systeem automatisch over op een gesloten omgeving. Zo heb je het beste van beide werelden.”

Budget

Voor elk budget een bewaaroplossing

“Kijken we naar de investering, dan kan condensdrogen duurder zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Hoe groter de installatie, des te kleiner de investering per ton product. Alles draait om wat je met jouw product wilt doen. Om energiebesparing. En op het behoud van productkwaliteit. De capaciteit van het ontwerp speelt ook mee. In de ideale situatie heb je capaciteit ter beschikking op het moment dat het nodig is en werk je energiezuinig wanneer dat kan. Equans Refrigeration maakt die rekensom bij elke situatie opnieuw. En biedt voor elk budget een oplossing.”

Neem contact op

Kunnen we je helpen?

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.