Nadelen herkennen
In gesprekken met agrarisch ondernemers over bewaarmethoden en bedrijfsresultaten hoort Tebben het geregeld. ‘We hebben het altijd zo gedaan, dus het zal wel goed zijn.’ Volgens de bewaarspecialist is het niet raar dat ondernemers zich verschuilen achter dat standpunt. “Overstappen naar een andere manier van bewaren is spannend. Je moet als teler nadenken over iets waar je al jaren niet over na hoefde te denken. En de bedrijfsvoering deels al dan niet volledig aanpassen. Maar de vraag is wat de redenen zijn om vast te houden aan dat motto. Eigenlijk kleven er alleen maar nadelen aan conventionele bewaarmethoden, alleen worden die niet als zodanig herkend.”
Ongunstige condities
Tebben blikt terug op het afgelopen seizoen, waarbij ongunstige buitenluchtcondities parten speelden tijdens de bewaring. “In de groeiperiode hadden we veel zon, maar veel te weinig water. Toen het koud werd bereidden we ons voor op het inschuren, tot de temperatuur ineens omhoog schoot. Op het moment van inschuren konden we niet inschuren, omdat het regende. Kortom, de condities waren allesbehalve voorspelbaar of voordelig.”
Als gevolg van die wisselende weersomstandigheden komt hij in ouderwetse bewaarloodsen geregeld aardappelen tegen waar nog te veel energie in zit. ”Met een conventionele bewaring gaat die energie er niet uit. Dus wat doet die aardappel? Die gaat doorgroeien, kiemen. En is uiteindelijk niet meer in rust te houden voor een optimaal bewaarresultaat. Daarom gaan telers het product maar weer behandelen met allerlei middelen, want dat zijn ze gewend. De keerzijde daarvan is dat het veel te veel geld kost en op termijn misschien helemaal niet meer mag.”
Lees het hele interview met onze collega Henk op Boerenbusiness.