Wat zijn de regels rond R134a, R407C en R410A?
De veelgebruikte synthetische koudemiddelen als R134a, R407C en R410A hebben een GWP-waarde die hoger is dan 2.500. Daarom wordt de productie van deze middelen stapsgewijs afgebouwd. In 2020 is de totale productie van synthetische koudemiddel met ca. 40% afgebouwd. In 2030 mag er nog slechts 20% van de huidige geproduceerde synthetische koudemiddelen op de markt worden gebracht.
Voor deze groep synthetische koudemiddelen geldt geen gebruiksverbod. Dat betekent dat installaties met R134a, R407C en R410A na 2030 gewoon bijgevuld mogen worden. Echter zal er door de productiebeperking in de toekomst fors minder synthetisch koudemiddel beschikbaar zijn. Dit geeft onzekerheid over de prijs ervan en daarmee over de kosten voor het bijvullen van een installatie met R134a, R407C en R410A.
Je bedrijfsvoering veiligstellen? Benut de mogelijkheden om synthetische koudemiddelen uit te faseren.
Vraag een gratis kennisdocument aanHoe kan ik de koudemiddelen R134a R407C of R410A uitfaseren?
Heb je plannen om een nieuwe koelinstallatie aan te schaffen, dan adviseren wij je om naar duurzame alternatieven te kijken. Steeds meer nieuwe koelinstallaties draaien op natuurlijke koudemiddelen als ammoniak, CO2, propaan of butaan. Deze oplossingen zijn milieuvriendelijk en zeer energiezuinig. Hiermee voldoe je ook op lange termijn aan de wetgeving. Daarnaast kun je als ondernemer profiteren van aantrekkelijke fiscale regelingen.
Lees hoe natuurlijke koudemiddelen bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat
Ben je benieuwd hoe onze koeltechniek met natuurlijke koudemiddelen zich dagelijks in de praktijk bewijst? Lees dan de klantcase van CONO Kaasmakers. We ontwierpen een nieuwe ijswaterinstallatie die gebruikmaakt van ammoniak. Zo maakten we van de producent van Beemsterkaas een duurzamere kaasmakerij,